CO2-Prestatieladder
Transdev werkt aan een duurzamer Nederland
Bij Transdev zetten we volop in op verduurzaming. Een goed voorbeeld daarvan is onze snelgroeiende vloot van emissievrije voertuigen – een zichtbare stap richting minder CO₂-uitstoot. Maar we doen meer dan dat.
Om onze inspanningen nóg beter in kaart te brengen, werken we met de CO₂-Prestatieladder. Dit hulpmiddel ondersteunt bedrijven en overheden bij het verminderen van hun CO₂-uitstoot. Het geeft ons inzicht in effectieve maatregelen en beleid, zodat we gerichter kunnen bijdragen aan een schonere en duurzamere samenleving.

Stap voor stap verder naar een emissievrije toekomst
Transdev blijft in hoog tempo werken aan verduurzaming. We zetten volop in op emissievrije voertuigen, werken aan circulariteit, maken gebruik van groene stroom en verduurzamen onze panden. Daarnaast betrekken we actief onze medewerkers, leveranciers en andere stakeholders bij het belang van een duurzamere toekomst.
Ook in 2024 zijn we weer gecertificeerd op niveau 5 van de CO₂-Prestatieladder – het hoogst haalbare niveau! Daarmee laten we zien dat we structureel en ambitieus werken aan het terugdringen van onze CO₂-uitstoot. Sinds 2019 hebben we die uitstoot al met maar liefst 58% verminderd.
We zijn trots op deze prestatie en bedanken alle collega’s binnen alle divisies die zich hier dagelijks voor inzetten!
Hoe werkt de CO₂-Prestatieladder?
De CO₂-Prestatieladder is een hulpmiddel én keurmerk dat organisaties helpt hun CO₂-uitstoot structureel te verminderen. Eerst brengen we onze totale uitstoot in kaart. Daarna onderzoeken we welke maatregelen het meest effectief zijn om die uitstoot terug te dringen. Zo bouwen we stap voor stap aan een stevig CO₂-managementsysteem.
De ladder is niet alleen een intern kompas, maar ook extern van waarde: het keurmerk wordt regelmatig gevraagd bij aanbestedingen en laat zien dat duurzaamheid serieus wordt genomen.
Hoe berekenen we onze uitstoot?
Om grip te krijgen op onze CO₂-uitstoot, brengen we ieder jaar onze CO₂-footprint in kaart. Binnen de divisies Openbaar Vervoer, Taxi en Witte Kruis hebben we data verzameld over de periode 2019 tot en met 2024. Dat levert een compleet beeld op van al onze emissiebronnen.
We kijken naar de uitstoot van bussen, buurtbussen, servicewagens, taxi’s, ambulances en onze leaseauto’s. Maar ook naar het gas- en elektraverbruik van onze locaties, het aantal gereden zakelijke kilometers én zakelijke trein- en vliegreizen – tot in detail.
Dankzij de inzet van veel deskundige collega’s is echt alles zorgvuldig in beeld gebracht.
Wat was onze uitstoot in 2023?
Scope 1 & 2
Alle takken van Transdev Nederland samen hadden in 2023 een uitstoot van 58.455 ton CO₂. Dat staat gelijk aan:
🏠 16.701 huishoudens met een gemiddeld jaarlijks CO₂-verbruik
Met de hulp van collega’s van alle divisies kunnen we onze uitstoot steeds verder verminderen. En dat levert mooie resultaten op. Al onze maatregelen samen zorgden in 2024 voor een CO2-reductie van 58% ten opzichte van 2019, het eerste jaar dat we onze uitstoot gemeten hebben.
Scope 3
In de keten had Transdev Nederland in 2023 een uitstoot van 31.419 ton CO₂. Dit is de uitstoot die is ontstaan door de levering en productie van de ingekochte goederen.
Enkele mijlpalen in 2024
- In 2024 maken we gebruik van 676 elektrische taxivoertuigen. Daarmee is ruim 45% van onze taxivloot zero emission;
- Ook bij OV blijven we investeren in zero emission voertuigen. Zo is onze zero emissie vloot verder uitgebreid naar ruim 46% van de totale voertuigen;
- Witte Kruis is een onderzoek gestart naar de mogelijkheid om elektrische ambulances veilig in te zetten;
- 100% van de stroom die gebruikt wordt voor onze elektrische bussen, was in 2024 afkomstig van wind- en zonne-energie. Dat geldt ook voor 88% van onze panden;
- Nieuwe vestigingen, zoals de nieuwe OV-stallingen in Haarlem en Huizen, worden steeds duurzamer opgeleverd met onder meer zonnepanelen, warmtepompen, goede isolatie en LED-verlichting en zo mogelijk ook volledig gasloos.
Waarom berekenen we onze uitstoot?
Meten is weten. Door inzicht te krijgen in ons energieverbruik en onze uitstoot, weten we precies waar we kunnen bijsturen om nóg meer impact te maken. Dat helpt ons om gerichte maatregelen te nemen én effectief beleid te voeren voor een duurzamere samenleving.
We zetten al belangrijke stappen: zoals het inzetten van emissievrije voertuigen, trainingen in duurzaam rijgedrag, het vergroten van bewustwording onder collega’s en het overstappen op hernieuwbare energiebronnen. Ook verduurzamen we onze panden – met zonnepanelen, warmtepompen en betere isolatie.
Waar gaan we voor in de komende jaren?
Onze ambities richting 2026 en 2030
We hebben heldere doelen gesteld om onze CO₂-uitstoot stap voor stap te verlagen. In 2026 willen we onze directe uitstoot (scope 1 en 2) met 70% verminderen ten opzichte van 2019. Per divisie bekijken we welke maatregelen het beste passen om onze voetafdruk te verkleinen.
We richten ons daarbij op:
- Verdere uitbreiding van onze busvloot met waterstof-, elektrische en HVO-dieselvoertuigen;
- Het gasloos maken van onze panden;
- Installatie van warmtepompen;
- Zuinig rijgedrag van onze chauffeurs, om het dieselverbruik terug te dringen;
- De overstap naar elektrische leaseauto’s.
Ook in de keten willen we verschil maken. In 2030 streven we naar een 30% reductie van scope 3-uitstoot, ten opzichte van 2019.
Onze focus ligt daarbij op:
- Het aangaan van de dialoog met leveranciers om hun uitstoot inzichtelijk te maken;
- Het bewust inkopen van duurzamere producten;
- Leveranciers stimuleren om hun productieprocessen te verduurzamen.
CO2-reductiemaatregelen op hoofdlijnen
Scope 1 – Directe uitstoot
We verlagen onze uitstoot door het gasverbruik in kantoren terug te dringen. Dit doen we onder andere door panden gasloos te maken en warmtepompen te installeren. Ook stimuleren we het gebruik van elektrische leaseauto’s, flexibel werken, en het reizen met de fiets of het openbaar vervoer.
Scope 2 – Indirecte uitstoot (elektraverbruik)
We verminderen onze uitstoot door panden energiezuiniger te maken en de overstap naar groene stroom. Ook elektrificeren we onze vloot waar mogelijk. Verder moedigen we zuiniger rijgedrag aan bij chauffeurs en kiezen we voor videobellen in plaats van zakelijk vliegen.
Scope 3 – Indirecte uitstoot in de keten
Bij noodzakelijke buitenlandse reizen geven we de voorkeur aan de trein boven het vliegtuig. Daarnaast zetten we in op verduurzaming in samenwerking met onze ketenpartners – bijvoorbeeld door duurzamere keuzes te maken in inkoop en partners aan te moedigen hun uitstoot inzichtelijk te maken én te verlagen.
Lees hier alle maatregelen.
Op weg naar volledig emissievrij busvervoer in Brabant
De provincie Brabant streeft ernaar om in 2030 al het openbaar vervoer volledig emissieloos te laten rijden – dus zonder schadelijke uitstoot. Om die ambitie te realiseren, zijn in januari 2022 de eerste nieuwe Zero Emission (ZE)-bussen ingestroomd binnen de concessie Zuidoost-Brabant. Deze instroom versnelt de overgang naar een volledig emissievrije vloot.
Transdev gaat nog een stap verder en wil dit doel al in 2027 bereiken. Zo dragen we actief bij aan schoner en duurzamer vervoer in de regio.
Lees het hele artikel.
Initiatief medewerkersmobiliteit
Transdev wil de CO₂-uitstoot op zoveel mogelijk fronten verlagen – en waar het kan zelfs volledig terugbrengen naar nul. Een belangrijke eerste stap daarbij is inzicht krijgen in onze uitstoot. Daarom hebben we een initiatief opgezet om de mobiliteit van onze medewerkers in kaart te brengen, in lijn met nieuw overheidsbeleid.
Het doel? Een sectorbreed beleid ontwikkelen dat medewerkers stimuleert om op een milieuvriendelijke manier naar het werk te reizen. Dat doen we niet alleen, maar samen met andere openbaarvervoerorganisaties. Zo bundelen we de krachten voor duurzamere mobiliteit in de hele sector.
Lees het hele artikel.
CO2-reductie per divisie
Ons mobiliteitsbedrijf bestaat uit verschillende onderdelen, die allemaal hun eigen doelstellingen hebben op het gebied van CO2-reductie. Check hieronder de infographic per bedrijfsonderdeel voor het overzicht vanaf 2019.- Transdev-breed 2024
- Transdev-breed 2024 (eerste half jaar)
- Transdev-breed 2023
- Transdev-breed 2023 (eerste half jaar)
- Transdev-breed 2022
- Transdev-breed 2022 (eerste half jaar)
- Transdev-breed 2021
- Transport on Demand (taxi) 2024
- Transport on Demand (taxi) 2024 (eerste half jaar)
- Transport on Demand (taxi) 2023
- Transport on Demand (taxi) 2023 (eerste half jaar)
- Transport on Demand (taxi) 2022
- Transport on Demand (taxi) 2022 (eerste half jaar)
- Transport on Demand (taxi) 2021
- Witte Kruis 2024
- Witte Kruis 2024 (eerste half jaar)
- Witte Kruis 2023
- Witte Kruis 2023 (eerste half jaar)
- Witte Kruis 2022
- Witte Kruis 2022 (eerste half jaar)
- Witte Kruis 2021
- Openbaar vervoer 2024
- Openbaar vervoer in 2024 (eerste half jaar)
- Openbaar vervoer in 2023
- Openbaar vervoer in 2023 (eerste half jaar)
- Openbaar vervoer in 2022
- Openbaar vervoer in 2022 (eerste half jaar)
- Openbaar vervoer in 2021
Benieuwd naar onze voortgang? Bekijk het hier.
Bekijk hier ons CO2-bewust certificaat.
Bekijk hier ons energiemanagement actieplan.
Voor meer informatie over de CO₂-Prestatieladder, kijk op CO2-prestatieladder.nl.