Toppers van Transdev: Tijn, Stan en Jelle

Onze Toppers van Transdev zorgen elke dag weer dat onze reizigers of patiënten naar de juiste plek vervoerd kunnen worden. Van schoonmaker tot directeur, we hebben elkaar allemaal nodig. Op deze pagina lees je de verhalen van Tijn, Stan en Jelle. Sinds de zomer van 2023 zijn zij gestart als studentchauffeur bij Hermes in Eindhoven. Hermes is onderdeel van mobiliteitsbedrijf Transdev.

Tijn Steenbakkers – 20 jaar

Ik kom uit Boxtel en woon nu op kamers in Eindhoven. Ik studeer Industrial Engineering. Op Instagram kwam ik een reclame tegen die ging over buschauffeur worden tijdens je studie. Ik was geïnteresseerd en klikte deze aan. Ik kwam uit bij de ‘Ik bestuur de bus dag’. Dit sprak me aan, dus besloot ik mij in te schrijven.

Tijdens deze dag mocht ik direct een bus besturen. En niet zomaar even een stukje op het parkeerterrein, maar gewoon een heel stuk op de openbare weg en zelfs de snelweg! Ik vond het spannend maar ik werd er enorm enthousiast van. Na mijn rit volgde de presentatie over Transdev, gevolgd door de arbeidsvoorwaarden, nou toen was ik echt om!
Ik gaf aan dat ik aan de slag wilde gaan als studentchauffeur.

Ik heb vervolgens in maart mijn bus rijbewijs gehaald. Nu rijd ik al ritten met reizigers, wel is er nog een mentor bij. Zodra hij vindt dat ik volledig zelfstandig kan rijden, mag ik alleen de weg op.

Tot nu toe ben ik erg blij met mijn keuze. Het werk is leuk en ik heb allerlei verschillende interacties met de reizigers; de één zegt vriendelijk hallo, de ander stelt 38 vragen. Je komt allerlei verschillende mensen tegen. Ook als ik vaker dezelfde route mag rijden, is het nog steeds afwisselend werk, ik kom altijd weer andere verkeerssituaties tegen. Kortom, het is nooit saai.
Daarnaast vind ik de flexibiliteit super! Gemiddeld rijd ik ongeveer 10 uur per week, maar als ik ruimte heb rijd ik meer en als ik het door tentamens druk heb, rijd ik minder.

Stan van de Gevel – 22 jaar

Ik woon in Aalst en studeer Scheikunde aan het Avans in Den Bosch. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de wetenschap en autorijden. Ik heb dan ook altijd al bijbaantjes gehad waarbij ik veel aan het rijden was. Eerst heb ik twee jaar bij PostNL gewerkt als bezorger, waarna ik studentchauffeur werd en met de auto personen heen en weer reed.

Een vriend van mij kwam een advertentie tegen om buschauffeur te worden tijdens je studie. Hij vond dit wel wat voor mij. Dit bleek te kloppen! Ik heb mij hierin verdiept en besloot mij aan te melden. Ik werd aangenomen en ik mocht mijn bus rijbewijs gaan halen. Deze heb ik gehaald en nu rijd ik samen met een mentor om de verschillende lijnen te verkennen. Tijdens deze ritten zitten er al wel reizigers bij mij in de bus.

Het besturen van zo’n groot voertuig vond ik toch best even spannend. Ik had al veel kilometers gemaakt in de auto, maar dit was toch echt anders. Het was een apart gevoel zodra ik achter dat grote stuur ging zitten. Het was even wennen, maar nu voelt het super. De tijd vliegt voorbij en ik heb echt een ontzettend goede CAO.

Jelle Hak – 22 jaar  

Ik zit nu in mijn vierde jaar van de studie Technische Bedrijfskunde. Voorheen deed ik erg veel binnen de studievereniging, ik zat in verschillende commissies en organiseerde allerlei activiteiten. Daarnaast werkte ik in de zorg. In een verzorgingstehuis verzorgde ik de eetmomenten voor de ouderen. Het was erg leuk werk, alleen ik kon te weinig uren maken.

Via Instagram kwam ik een advertentie tegen over het worden van buschauffeur naast je studie. In eerste instantie dacht ik ‘is dat wel iets voor mij?’. Toch besloot ik ervoor te gaan. Ik startte met de opleiding tot buschauffeur. Een aantal maanden later had ik alle modules en diploma’s behaald en kon ik starten met rijden op de bus samen met een mentor. Ondertussen mag ik zelfs volledig zelfstandig de weg op!

Vroeger hielp ik ouderen door hun eetmomenten te verzorgen, nu help ik ze door ze van A naar B te brengen. Op die manier draag ik iets bij. Daarnaast vind ik het mooie aan dit beroep dat je allerlei verschillende bijzondere mensen tegenkomt. Met veel mensen maak ik een praatje. Daarnaast moet je ook scherp zijn op gevaarlijke situaties in het verkeer. Dat maakt het een uitdagende en afwisselende baan.

Ik heb nu een leuke binnenkomer op een feestje. Als ik vertel dat ik naast mijn studie buschauffeur ben lopen de reacties enorm uiteen. Van ‘wat ontzettend cool!’ tot ‘daar snap ik nou helemaal niets van’. Hoe dan ook ben ik blij met de keuze die ik heb gemaakt. Ik zou dit beroep andere studenten dan ook zeker aanraden! Het is supervet om in zo’n grote bus te rijden. Het is een uitdagend en sociaal beroep. Naast het rijden als studentchauffeur heb ik ook besloten om mijn bachelor scriptie bij Hermes te schrijven! Daar ben ik nu druk mee bezig.