Toppers van Transdev: Anouk

“Dit bedrijf is hechter, ‘closer’ geworden afgelopen tijd. Het is mooi om te zien hoe we gebruik maken van wat we in huis hebben. Ieders capaciteiten worden benut, wat juist in deze tijden van enorm belang is,” zegt Anouk (40), Medisch Directeur van Witte Kruis, trots. In haar functie is ze verantwoordelijk voor het medisch beleid bij onder andere de ambulance- en evenementenzorg, maar ook voor de andere takken zoals bijvoorbeeld de ‘Search and Rescue’-helikopter van de kustwacht. Daarnaast heeft ze ook nog kwaliteit en informatiebeveiliging in haar portefeuille. Alsof dat nog niet genoeg is, is Anouk ook al jaren werkzaam als spoedeisende hulp (SEH)-arts. “Maar de uitdagendste opgave de laatste maanden was toch wel het combineren van werk en privé, in een huis met drie kinderen. Het was wel een gevalletje ‘alle ballen in de lucht’,” zegt ze lachend.

“Ik heb longen gezien die compleet geruïneerd zijn. En niet alleen van ouderen, ook bij jonge mensen is de restschade soms aanzienlijk."


Toen begin dit jaar het coronavirus de kop opstak, zaten veel ondernemingen met de handen in het haar. Binnen Transdev werd een team samengesteld om bedrijfsbreed een veilige omgeving te creëren voor werknemers, reizigers en patiënten. Vanwege haar functie als Medisch Directeur en haar uitgebreide ervaring als SEH-arts, maakt ook Anouk sinds het begin deel uit van dit initiatief. “In het begin van de crisis moesten we met halve informatie hele beslissingen nemen. Niemand wist nog precies hoe gevaarlijk de situatie was, maar we hebben zo snel mogelijk gehandeld aan de hand van de beschikbare informatie,” vertelt ze. Anouk en haar Witte Kruis-collega’s zijn inmiddels dan ook een belangrijk klankbord bij de besprekingen over welke maatregelen te nemen in deze uitzonderlijke tijd. “We hebben heel veel kennis en ervaring in huis, dus het is heel waardevol om daar in deze situatie gebruik van te kunnen maken.”
 
Als arts op de spoedeisende hulp maakt Anouk van dichtbij mee hoeveel schade het coronavirus kan aanrichten. “Ik heb longen gezien die compleet geruïneerd zijn. En niet alleen van ouderen, ook bij jonge mensen is de restschade soms aanzienlijk,” zegt ze zorgelijk. “De mensen die het virus oplopen kampen soms nadat ze ‘genezen’ zijn nog met heftige klachten. Vooral plotselinge, hevige vermoeidheid is iets dat we veel tegenkomen.” Daarnaast is het voor de patiënten ook vaak psychisch een angstige situatie. “Je moet je voorstellen dat we gekleed in volledig beschermende pakken verdachte patiënten ophalen. Alleen onze ogen zijn nog zichtbaar, we zijn amper te herkennen. Patiënten worden meegenomen terwijl deze niet weten wanneer ze weer naar huis komen. Als ze al naar huis komen.”

“Wij zijn nu wel klaar met het virus, maar het virus is nog niet klaar met ons."


Daarnaast heeft Anouk ook grote bewondering voor haar collega’s op de ambulance: “de ambulancemedewerkers stonden echt in de frontlinie van de zorg. Bij ons in het ziekenhuis is er al veel triage aan vooraf gegaan, maar zij gingen naar patiënten toe waarvan nog niet duidelijk was of er een besmettingsrisico is. Het werken in zo’n pak is echt wel een belasting, al helemaal in het warme weer van deze zomer. Ook heb ik veel respect hoe ze met de vele veranderingen om zijn gegaan, die soms ook kort op elkaar volgden.”

Hoewel de top van de eerste golf coronabesmettingen voorbij lijkt, waarschuwt Anouk voor onvoorzichtigheid. “Wij zijn nu wel klaar met het virus, maar het virus is nog niet klaar met ons. Het blijft van belang dat we de hygiënemaatregelen volhouden,” zegt Anouk terwijl ze laat zien hoe droog haar handen zijn van het vele wassen. “Gelukkig hebben we veel geleerd van de afgelopen tijd en zijn de belangrijkste maatregelen al genomen. Het personeel is voldoende geschoold en ze zijn voorzien van voldoende materieel. Daarnaast liggen er diverse draaiboeken ter opschaling klaar.

Bezorgd is Anouk dan ook niet direct. “We hebben naast het in acht nemen van de maatregelen niet veel controle over de ontwikkelingen, dus ik vertrouw op de adequate voorbereidingen. Wat de situatie wel heel negatief kan beïnvloeden, is als we komend seizoen een virulente griepgolf meemaken. In combinatie met het coronavirus kan dat grote problemen gaan opleveren. Dus mensen, haal die griepprik; daar bescherm je anderen mee!”