Connexxion introduceert in- en uitchecken met betaalpas in Zaanstreek

14 april 2022

Sinds april 2022 kunnen ook de reizigers in de regio Zaanstreek in alle bussen van Connexxion in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard (ook op hun mobiel).  Na Gooi & Vechtstreek is dit de tweede regio van Transdev waar dit mogelijk wordt.
Het OV-betalen gaat de komende jaren veranderen. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. De reiziger bepaalt straks zelf hoe hij of zij betaalt. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor steeds slimmer, steeds makkelijker. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven landelijk ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.

In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Voor Transdev-dochteronderneming Connexxion is het een aanvulling op de reeds bestaande mogelijkheden om te reizen met de OV-chipkaart of met een barcode.
Reizigers kunnen vanaf maandag 18 april 2022 in- en uitchecken bij Connexxion in de regio Zaanstreek met:
  • een contactloze betaalpas of creditcard van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, SNS en ICS;
  • alle buitenlandse contactloze betaalpassen en creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;
  • een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards;
  • en vanzelfsprekend met de bestaande OV-chipkaart en barcode.
De OV-concessie Zaanstreek omvat de plaatsen Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westknollendam, Westzaan, Wormerveer, Zaandam, Zaandijk en Oostzaan. In- en uitchecken met de betaalpas is mogelijk op alle 59 bussen van Connexxion. Reizigers die overstappen op de trein of bus/metro van andere vervoerders wordt geadviseerd om nog met de OV-chipkaart te reizen.

Hoe werkt het?

Reizen met een betaalpas werkt heel eenvoudig - precies hetzelfde als de OV-chipkaart: een reiziger checkt in met een contactloze betaalpas, plastic of op een mobiel – en start zijn of haar reis. Bij het verlaten van de bus checkt hij of zij uit met dezelfde betaalpas. De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.

De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en in de opvolgende nacht als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. De reiziger kan zijn of haar reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht.