De Overstapper: Maaike Jager

"Ik heb altijd een bijzonder gevoel gehad bij Witte Kruis"
Maaike is inmiddels een bekend gezicht binnen Witte Kruis, maar ze heeft niet van jongs af aan voor ogen gehad om bij een zorgorganisatie te gaan werken. “Sterker nog, ik heb rechten gestudeerd en daarna zes jaar lang in de advocatuur gewerkt,” zegt ze lachend. “Wat eigenlijk een hele goede basis was voor het werk dat ik daarna ben gaan doen.” Van de advocatuur maakte ze de overstap naar Transavia, waar ze onder andere betrokken was bij cao-onderhandelingen. Hier ontdekte Maaike meer en meer hoeveel energie ze kreeg van het helpen en ondersteunen van collega’s. “Bij Transavia ben ik steeds meer HR-werk gaan doen. Dat beviel erg goed.” Zo goed dat ze vervolgens HR-functies is gaan vervullen bij Schiphol, De Bijenkorf en IT-detacheerder CGI.
“Maar toen kwam ik in 2015 een vacature tegen voor Manager HR bij Witte Kruis,” vertelt Maaike. “En dat trok me bijzonder. Mijn vader is namelijk jaren ambulanceverpleegkundige geweest en later zelfs hoofd van de post Apeldoorn. Ik heb daarom altijd een bijzonder gevoel gehad bij Witte Kruis.” Dat positieve gevoel bleek wederzijds, want al snel kon ze aan de slag. En wel meteen met een stevige taak. “Eigenlijk moest er een hele HR-afdeling opgezet worden. En dat is gelukt, zeker dankzij het hele team dat er zo hard aan gewerkt heeft,” vertelt ze trots. In de jaren daarna groeide Witte Kruis verder en daarmee ook het HR-team. “Ook mijn werkzaamheden werden uitgebreid, want in 2019 werd de afdeling Communicatie bij HR getrokken. Wat logisch was, want er was al heel veel samenwerking tussen HR en dat team, vooral op het gebied van interne communicatie en arbeidsmarktcommunicatie.”
"De operatie heeft ontzettend veel aspecten"
Tot afgelopen jaar vervulde Maaike de functie van Manager HR & Communicatie. “Met heel veel plezier, maar er begon toch iets te kriebelen,” vertelt ze. “Bij HR schuur je dicht tegen de operatie aan. En steeds vaker kwamen er dingen voorbij waar ik toch wel wat van vond,” vult ze lachend aan. “Dat was voor mij een teken dat het tijd was om eens verder te kijken. Kijken of ik meer kon doen met mijn ideeën over de operatie. Ik wilde dus wel ‘binnen’ blijven, want dit is zo’n mooie organisatie.” Maaike klopte vervolgens aan bij Saskia Louwers, de algemeen directeur van Witte Kruis, om haar wensen en ambities te bespreken. “Dat was een goed gesprek en het leidde ertoe dat ik gevraagd werd als nieuwe Operationeel Directeur Ambulancezorg. Een functie die mij precies de uitdaging biedt die ik zocht.”
Vanaf mei vorig jaar nam Maaike al veel van de werkzaamheden van haar nieuwe rol op zich, maar vanaf 1 oktober 2023 was het dan echt officieel. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en kijkt Maaike terug op een drukke, maar leerzame start. “Het is tot nu toe erg leuk. Ik kende de organisatie natuurlijk al goed, maar toch leer ik dagelijks weer bij. Ik stuur nu een team van vier regiomanagers aan; een manager planbureau, fleetmanager en manager facilitair, huisvesting en inkoop. Daarnaast worden we bij de uitvoering van de operatie ondersteund door stafafdelingen op regionaal, centraal en Transdev-niveau. De operatie heeft ontzettend veel aspecten. Zo moeten ambulances en meldkamers aangestuurd worden, medewerkers opgeleid worden, huisvesting, wagenpark en materiaal op orde zijn en moeten er onder andere ook gesprekken gevoerd worden met zorgverzekeraars, samenwerkingspartners en ketenpartners.”
"Er is steeds meer druk op de ambulancezorg"
En dat speelveld behoeft de nodige verbetering, vindt Maaike. “We hebben in de acute zorg veel stappen te maken, want de situatie nu is niet toekomstbestendig. Door tal van redenen is de laatste jaren de zorgvraag alleen maar verder toegenomen, wat ertoe leidt dat huisartsen het steeds drukker krijgen. Die kunnen de vraag niet aan, waardoor veel mensen zich geen andere optie zien dan 112 te bellen. Ook hebben we te maken met vergrijzing. Meerdere ontwikkelingen zorgen er zo voor dat er steeds meer druk komt op de ambulancezorg.” En hoewel er niet een eenduidige, eenvoudige oplossing is, ziet Maaike wel een belangrijk verbeterpunt. “We moeten in de hele keten en als ambulancediensten onderling beter samenwerken. We moeten niet uit het oog verliezen wat het allerbelangrijkste is: dat de patiënt de juiste zorg krijgt, door de juiste zorgaanbieder.”
Hoe dat moet gebeuren? Maaike heeft daar wel ideeën over. “Zorgcoördinatie is een ontwikkeling die steeds prominenter wordt: het 24/7 gezamenlijk organiseren en coördineren van de acute zorg op regionale schaal door de verschillende zorgaanbieders, zodat er samenhang ontstaat. Ook zijn er ontwikkelingen zoals de inzet van de verpleegkundig specialist en/of ‘physician assistent’ binnen de ambulancezorg. Hier wordt nu een pilot mee gedaan, om te bekijken of dit bijdraagt aan de juiste zorg, door de juiste zorgaanbieder. Ook binnen de meldkamers zijn allerlei ontwikkelingen gaande om de zorgvraag beter aan te kunnen of beter te verdelen. We volgen dit nauwgezet en bekijken of dit ook voor Witte Kruis zinvol kan zijn.”
"Ik ben trots op mijn collega's"
Er valt dus genoeg te verbeteren in de sector, maar welke stappen zijn er binnen Witte Kruis te maken? “Oh, ook zeker genoeg,” geeft Maaike glimlachend toe. “Intern kunnen we altijd verbeteren. Zo zijn we lange tijd een heel centraal gestuurde organisatie geweest. Dat biedt voordelen, maar ook zeker nadelen. We werken de laatste tijd steeds meer toe naar meer zelfstandige regio’s. We hebben uiteraard Witte Kruis breed-beleid, maar de regio’s verschillen ook van elkaar en we merken dat het in het belang van de patiënt kan zijn om soms regionaal af te wijken. Ook kunnen de regio’s heel goed zelf allerlei vraagstukken oplossen. We hadden nogal de neiging alles maar meteen zo ‘hoog’ mogelijk te beleggen. Dat geeft ook niet altijd het gevoel dat je autonomie hebt in je werk. Tegelijkertijd opereert elke regio wel in het grotere Witte Kruis-geheel en dat betekent dat een decentrale structuur wel ook onderlinge afstemming vergt, zodat de regio’s elkaar niet in de weg zitten en verantwoordelijkheid nemen voor de gezamenlijke besluiten. Hier zijn we een programma ‘verbetering decentrale structuur’ opgestart. Ook leuk om te doen. Het is een hele verandering en het is mooi om te zien dat sommige dingen dan meteen een stuk beter gaan en andere dingen nog wat oefening vergen.”
Zeker geen gespreid bedje dus, waar Maaike in terecht is gekomen. Maar hoewel ze uitdagingen nooit uit de weg gaat, benadrukt ze dat we elkaar nodig hebben om stappen vooruit te kunnen maken. “Binnen Witte Kruis en Transdev heb ik al met zoveel getalenteerde en fijne mensen gewerkt. Mooi voorbeeld hiervan vind ik mijn ‘oude’ team. Ik ben heel trots op de collega’s van HR & Communicatie. Ik hoop dat ze elkaar blijven vasthouden en net zo leuk blijven als dat ze nu al zijn. En ik denk dat die wens cruciaal is voor onze hele organisatie: blijf elkaar vasthouden.”