CO2-Prestatieladder

Transdev zet zich in voor een gezond en duurzaam Nederland. We verduurzamen in een rap tempo onze vloot, dankzij de instroom van emissievrije voertuigen. Dat is natuurlijk een hele zichtbare manier om onze CO₂-uitstoot te verminderen. Maar we doen nog veel meer! Om ons CO₂-beleid inzichtelijk te maken, zijn we gestart met de CO₂-Prestatieladder. De CO₂-Prestatieladder helpt bedrijven en overheden bij het terugbrengen van hun uitstoot. Zo komen we te weten met welke maatregelen en met welk beleid we een nòg grotere bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere samenleving.  

Stap voor stap verder in 2022

Ook in 2022 werken we weer verder aan de reductie van onze uitstoot. En hoe! We mochten begin 2022 de 500e Zero Emission bus aan onze vloot toevoegen. In de infographic zie je wat dat half 2022 betekende voor onze uitstoot. Houd deze pagina in de gaten voor updates!

De CO₂-Prestatieladder helpt bedrijven en overheden bij het terugbrengen van hun CO₂-uitstoot. Eerst wordt de totale uitstoot van een bedrijf in kaart gebracht. Vervolgens wordt er gekeken naar maatregelen waarmee de uitstoot kan worden verkleind. Zo ontstaat er een effectief CO₂-managementsysteem. De CO₂-Prestatieladder is bovendien ook een keurmerk, dat vaak wordt gevraagd bij aanbestedingen.

Hoe berekenen we onze uitstoot?

Door het maken van onze CO₂-footprint, hebben we grip op onze belangrijkste CO₂-emissiebronnen. Binnen de divisies Openbaar Vervoer, Taxi en Witte Kruis hebben we gegevens over 2019, 2020, 2021 en de eerste helft van 2022 verzameld. Dit resulteert in een volledig overzicht van onze uitstoot. Van bussen, buurtbussen, servicewagens, taxi’s, ambulances en onze leasevloot. Maar ook van gas- en elektraverbruik van onze vestigingen, het aantal gereden zakelijke kilometers en zakelijke trein- en vliegreizen tot in elk detail. Dankzij de inzet van veel deskundige collega’s namen we alles onder de loep.

Wat was onze uitstoot in 2021?

Alle takken van Transdev Nederland samen waren in 2021 goed voor een uitstoot van 81.740 ton CO₂. Dat staat gelijk aan:
 • 10.588 rondjes om de aarde rijden met een auto;
 • 44.361 retour vluchten naar New York;
 • Het gas- en electriciteitsgebruik van 16.842 Nederlandse huishoudens.

Met de hulp van collega’s van alle divisies kunnen we onze uitstoot steeds verder verminderen. En dat leverde mooie resultaten op. Al onze maatregelen samen zorgden in 2021 voor een CO2-reductie van 47% ten opzichte van 2019, het eerste jaar dat we onze uitstoot gemeten hebben.

Enkele mijlpalen van afgelopen jaar:

 • In 2021 voegden we meer dan 130 elektrische taxivoertuigen toe aan onze vloot. Daarmee was al 16% van de taxivloot zero emission;
 • Ook bij OV blijven we investeren in zero emission voertuigen. In 2021 was al 30% van de bussen ZE. Naast elektrische bussen introduceerden we ook de eerste waterstofbussen;
 • Witte Kruis is een onderzoek gestart naar de mogelijkheid om elektrische ambulances veilig in te zetten;
 • Ruim 90% van de stroom die gebruikt wordt voor onze elektrische bussen, was in 2021 afkomstig van wind- en zonne-energie;
 • Ook de stroom in onze panden is 100% vergroend en wordt volledig opgewekt door de wind en de zon;
 • Nieuwe vestigingen, zoals de nieuwe OV-stallingen in Haarlem en Huizen, worden steeds duurzamer opgeleverd met onder meer zonnepanelen, warmtepompen, goede isolatie en LED-verlichting.

Waarom berekenen we onze uitstoot?

Meten is weten: inzicht in onze verbruiksdata maakt duidelijk met welke maatregelen en met welk beleid we een nòg grotere bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere samenleving. Maatregelen die we al nemen door de instroom van onze emissievrije voertuigen, maar ook door het trainen op een duurzame manier van rijden, het investeren in bewustwording onder onze collega’s, het vergroenen van onze energie door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen en het verduurzamen van panden, bijvoorbeeld door installeren van zonnepanelen, plaatsen van warmtepompen en betere isolatie.

Waar gaan we voor in de komende jaren?

In 2025 willen we onze uitstoot met 70% verminderd hebben ten opzichte van 2019. Per divisie wordt er gekeken naar passende maatregelen om onze voetafdruk te verkleinen.

3 grote verbeterpunten zijn:
 • We breiden onze busvloot verder uit met waterstof, elektrische en HVO-diesel voertuigen;
 • We starten met de eerste stappen naar gasloze panden;
 • Onze chauffeurs rijden steeds zuiniger en verminderen het diesel verbruik.

Dankzij onze inzet voor CO₂-reductie, komen we in aanmerking voor een certificering op niveau 3 van de CO₂-Prestatieladder. Aan onze maatregelen koppelen we CO₂-reductiedoelstellingen die we uiterlijk in 2025 willen bereiken. Onze footprint wordt vervolgens elk half jaar opnieuw berekend.

CO2-reductie per divisie

Ons mobiliteitsbedrijf bestaat uit verschillende onderdelen, die allemaal hun eigen doelstellingen hebben op het gebied van CO2-reductie. Check hieronder de infographic per bedrijfsonderdeel.

Transdev-breed 1e helft 2022
Transport on Demand (taxi) 1e helft 2022
Openbaar vervoer 1e helft 2022
Witte Kruis 1e helft 2022
Meer lezen over ons CO₂-beleid? Download hier een PDF.
Bekijk hier ons CO2-bewust certificaat.
Voor meer informatie over de CO₂-Prestatieladder, kijk op co2-prestatieladder.nl.
Klik hier voor een overzicht van onze CO2-uitstoot per bedrijfsonderdeel door de jaren heen.
CO2-reductie Transdev in 2021
Transport on Demand (taxi) in 2021
Openbaar vervoer in 2021
Witte Kruis in 2021