CO2-Prestatieladder

Transdev zet zich in voor een gezond en duurzaam Nederland. We verduurzamen in een rap tempo onze vloot, dankzij de instroom van emissievrije voertuigen. Dat is natuurlijk een hele zichtbare manier om onze CO₂-uitstoot te verminderen. Maar we doen nog veel meer! Om ons CO₂-beleid inzichtelijk te maken, zijn we gestart met de CO₂-Prestatieladder. De CO₂-Prestatieladder helpt bedrijven en overheden bij het terugbrengen van hun uitstoot. Zo komen we te weten met welke maatregelen en met welk beleid we een nòg grotere bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere samenleving.  
De CO₂-Prestatieladder helpt bedrijven en overheden bij het terugbrengen van hun CO₂-uitstoot. Eerst wordt de totale uitstoot van een bedrijf in kaart gebracht. Vervolgens wordt er gekeken naar maatregelen waarmee de uitstoot kan worden verkleind. Zo ontstaat er een effectief CO₂-managementsysteem. De CO₂-Prestatieladder is bovendien ook een keurmerk, dat vaak wordt gevraagd bij aanbestedingen.

Hoe berekenen we onze uitstoot?

Door het maken van onze CO₂-footprint, hebben we grip op onze belangrijkste CO₂-emissiebronnen. Binnen de divisies Openbaar Vervoer, Taxi en Witte Kruis hebben we gegevens over 2019 en 2020 verzameld. Dit resulteert in een volledig overzicht van onze uitstoot. Van bussen, buurtbussen, servicewagens, taxi’s, ambulances en onze leasevloot. Maar ook van gas- en elektraverbruik van onze vestigingen, het aantal gereden zakelijke kilometers en zakelijke trein- en vliegreizen tot in elk detail. Dankzij de inzet van veel deskundige collega’s namen we alles onder de loep.

Wat was onze uitstoot in 2020?

Alle takken van Transdev Nederland samen waren in 2020 goed voor een uitstoot van 100.184 ton CO₂. Dat staat gelijk aan:
  • 12.844 rondjes om de aarde rijden met een auto;
  • 392.232 keer vliegen naar Parijs;
  • Het gas- en electriciteitsgebruik van 21.495 Nederlandse huishoudens.

Waarom berekenen we onze uitstoot?

Meten is weten: inzicht in onze verbruiksdata maakt duidelijk met welke maatregelen en met welk beleid we een nòg grotere bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere samenleving. Maatregelen die we al nemen door de instroom van onze emissievrije voertuigen, maar ook door het trainen op een duurzame manier van rijden, het investeren in bewustwording onder onze collega’s, het vergroenen van onze energie door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen en het verduurzamen van panden, bijvoorbeeld door installeren van zonnepanelen, plaatsen van warmtepompen en betere isolatie.

Waar gaan we voor in de komende jaren?

In 2025 willen we onze uitstoot met 70% verminderd hebben ten opzichte van 2019. Per divisie wordt er gekeken naar passende maatregelen om onze voetafdruk te verkleinen.

3 grote verbeterpunten zijn:
  • Nog meer Zero Emission: we breiden het aantal ZE bussen, taxi’s en andere voertuigen uit;
  • Alle panden worden voorzien van ledverlichting;
  • We stappen over op 100% Nederlandse groene stroom.
Dankzij onze inzet voor CO₂-reductie in 2021, komen we in aanmerking voor een certificering op niveau 3 van de CO₂-Prestatieladder. Aan onze maatregelen koppelen we CO₂-reductiedoelstellingen die we uiterlijk in 2025 willen bereiken. Onze footprint wordt vervolgens elk half jaar opnieuw berekend.
Meer lezen over ons CO₂-beleid? Download hier een PDF.
Voor meer informatie over de CO₂-Prestatieladder, kijk op https://www.co2-prestatieladder.nl/nl.