Waardering voor OV blijft stijgen

2019

Reizigers waarderen het Nederlandse openbaar vervoer met een 7,8 als landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit de jaarlijkse OV-Klantenbarometer. De tevredenheid van de reizigers stijgt de laatste jaren elke keer. In 2018 was het gemiddelde rapportcijfer nog een 7,7.
Elk jaar gaan onderzoekers zelf op reis met het openbaar vervoer om reizigers te vragen naar hun waardering voor het OV. Daarbij worden reizigers gevraagd naar hun tevredenheid over onder meer stiptheid, gastvrijheid, netheid en frequentie. Naast een landelijk cijfer leidt dit ook tot rapportcijfers per vervoerder en per vervoersgebied.

De waardering voor Connexxion-regio Amstelland Meerlanden is ten opzichte van vorig jaar met 0,2 gestegen naar een 8. Amstelland Meerlanden, het vervoersgebied met de grootste elektrische busvloot van Nederland, is daarmee één van de best scorende streekvervoergebieden. Ook onze vervoersgebieden Arnhem-Nijmegen en Zeeland doen het goed. De rapportcijfers van beide gebieden zijn gestegen met 0,3 punten naar een 7,8 en een 7,9.

Naast de bussen worden ook onze regionale treinen hoog beoordeeld, zowel de Breng trein tussen Arnhem en Doetinchem als de Valleilijn tussen Ede-Wageningen en Amersfoort scoren een 7,8.

In totaal hebben het afgelopen jaar 103.460 reizigers tijdens 7.070 ritten de vragenlijst met ruim 30 vragen ingevuld. Het onderzoek is uitgevoerd door Goudappel Coffeng, in opdracht van kennisplatform CROW-KpVV. Op de website van CROW zijn alle onderzoekscijfers terug te vinden.