Transdev introduceert in- en uitchecken met betaalpas of creditcard in Gooi en Vechtstreek

Reizigers in de regio Gooi en Vechtstreek kunnen vanaf maandag 11 oktober in alle bussen van Transdev in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard. De afgelopen weken werd in- en uitchecken met de betaalpas of creditcard al succesvol beproefd op R-net buslijn 320 tussen Hilversum en Amsterdam v.v. Na Lelystad, waar dit al sinds maart 2021 kan, is dit de tweede regio in Nederland waar dit mogelijk wordt.

Het OV-betalen gaat de komende jaren veranderen. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. De reiziger bepaalt straks zelf hoe hij of zij betaalt. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor nog makkelijker. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven landelijk ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.

In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Voor Transdev is het een aanvulling op de bestaande mogelijkheden om te reizen met de OV-chipkaart of met een barcode. Reizigers kunnen vanaf maandag 11 oktober in- en uitchecken bij Transdev in Gooi en Vechtstreek met: 

  • een contactloze betaalpas of creditcard van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, SNS en ICS;
  • alle buitenlandse contactloze betaalpassen en creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;
  • een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards; 
  • en vanzelfsprekend met de bestaande OV-chipkaart en barcode.
De OV-concessie Gooi en Vechtstreek omvat onder meer de plaatsen Hilversum, Huizen, Muiden, Weesp, Naarden en Bussum, en de R-net lijn 320 (Hilversum-Amsterdam v.v.). Daarnaast biedt Transdev ook spitslijn 200 richting Utrecht Science Park en spitslijn 221 naar Amsterdam-Zuid. Reizigers die overstappen op de trein of bus/metro van andere vervoerders wordt geadviseerd om nog met de OV-chipkaart te reizen.

Jeroen Olthof, gedeputeerde Provincie Noord-Holland: 'Deze ontwikkeling maakt het nog makkelijker om in de bus te stappen. Dat is belangrijk, want de drukte op onze wegen neemt door bevolkingsgroei de komende jaren enorm toe. Meer OV-reizigers betekent minder files en minder uitstoot. Dat is goed voor de bereikbaarheid én de leefbaarheid.'

Hoe werkt het?
Reizen met een betaalpas werkt heel eenvoudig - precies hetzelfde als de OV-chipkaart: een reiziger checkt in met een contactloze betaalpas, plastic of op een mobiel – en start zijn of haar reis. Bij het verlaten van de bus checkt hij of zij uit met dezelfde betaalpas. De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.

De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en in de opvolgende nacht als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. De reiziger kan zijn of haar reisoverzicht terugvinden door op www.reizenmetjebetaalkaart.nl de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht. Aan meer gebruiksgemak van dit proces wordt gewerkt.

Straks in heel Nederland
Het in- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard in Gooi en Vechtstreek is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OV-betalen waarin OV-bedrijven, Translink en de OV-autoriteiten samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd tussen 2021 en 2023. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop. De nieuwe betaalvormen worden daarom eerst op kleine schaal en stapsgewijs getest en beproefd, achter de schermen én in de praktijk.

Informatie voor reizigers over de proef in Gooi en Vechtstreek is te vinden op www.transdev.nl/ovpay. Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV is beschikbaar op: www.ovpay.nl.