Transdev gaat samenwerking aan met Lesstress

Belangrijk werk leveren zonder onnodige stress. Dat is de insteek van een nieuwe samenwerking tussen mobiliteitsbedrijf Transdev en stressmanagementexpert LesStress. Personeelskrapte leidt momenteel tot werkdruk in allerlei sectoren. Zo ook bij Transdev.  Na een succesvolle pilot onder medewerkers van het Regiecentrum Openbaar Vervoer (ROV), waar Transdev dagelijks ov-voertuigen monitort en ondersteunt, is de samenwerking nu officieel.
 
Pilot binnen het ROV

De pilot, uitgevoerd onder bijna de helft van de ROV-medewerkers, bracht waardevolle inzichten aan het licht. Transdev kreeg een duidelijk beeld van hoe ze hun medewerkers het beste konden ondersteunen, terwijl de medewerkers zelf waardevolle en praktische tips ontvingen om beter om te gaan met stress.

Vitaal Transdev
Met ruim 7.000 medewerkers biedt Transdev al advies en ondersteuning op het gebied van lichamelijke en mentale gezondheid via het programma 'Vitaal Transdev'. Nu wordt stressmanagement een integraal onderdeel van dit programma, omdat 17% van werkend Nederland aangeeft last te hebben van stressklachten.

Mara van Wenum, Coördinator Vitaliteit bij Transdev, legt uit: "Vitaal biedt een breed palet aan ondersteuning voor onze medewerkers. We bieden maatwerk, of je nu advies nodig hebt over gezonde voeding, ergonomie op de werkplek of wilt stoppen met roken. Toen Lesstress op ons pad kwam, zagen we een kans om onze collega's te helpen die werkdruk ervaren."

Het ROV, dat dagelijks honderden oproepen behandelt en ook in noodsituaties snel moet handelen, staat 24 uur per dag klaar voor hun ov-collega’s. Van een reiziger die onwel wordt, een storing in een bus tot een vraag over een omleiding, het ROV is het vaste aanspreekpunt voor iedereen die op de weg is.

Beter om leren gaan met stress
Noodsituaties leveren stress op voor alle betrokkenen, ook voor de ROV-medewerkers. Daarom namen ROV-medewerkers deel aan de pilot met Lesstress. Tijdens een vitaliteitsscan werd gemeten wat de impact is van de manier waarop ze met stress omgaan. Ze kregen inzicht in hun vitaliteit en persoonlijk advies om fit en vitaal te blijven en met plezier hun werk te kunnen doen. Dit ging onder andere over voeding, mindset, slaap, ademhaling en beweging. Een aantal deelnemers heeft individuele begeleiding gekregen op basis van de uitkomsten van hun scan.

Voorkomen van stressklachten
De vitaliteit scan van Lesstress wordt nu toegevoegd aan het vitaliteitsprogramma van Transdev, zodat leidinggevenden stresssignalen kunnen herkennen en medewerkers kunnen ondersteunen om stress te verminderen.

Mara benadrukt: "Ons doel is om stressklachten zoveel mogelijk te voorkomen door laagdrempelige tips te bieden op het gebied van voeding, slaap en ontspanning. Maar in een land waar zoveel mensen last hebben van stress, is het ook onze verantwoordelijkheid als werkgever om hier actie op te ondernemen. Deze samenwerking met Lesstress is een waardevolle toevoeging aan ons vitaliteitsprogramma."