Studentenwerving door Hermes groot succes

Het is geen onbekend gegeven: een sectorbreed personeelstekort in het openbaar vervoer, zo ook bij Hermes in Eindhoven. Om zo snel mogelijk weer terug te kunnen keren naar een volledige dienstregeling en de reizigers zo goed mogelijk te bedienen, heeft Hermes haar pijlers gericht op het werven van een relatief nieuwe doelgroep: studenten. Studenten hebben vaak wisselende lestijden en zijn dus flexibel inzetbaar, een perfecte aanvulling van het chauffeurscorps. De wervingsactie heeft tot dusver geresulteerd in een aanwas van 60 enthousiaste studentchauffeurs.
Van links naar rechts: studentchauffers Stan, Tijn & Marc, Martijn Mentink (regiodirecteur Zuidoost) en studentchauffeurs Jordi & Jelle.

In de zomer van 2023 is Hermes in de regio Eindhoven gestart met de campagne gericht op studenten. In totaal ontving het vervoerbedrijf meer dan 100 aanmeldingen. Ondertussen zijn meer dan 60 studenten gestart met het opleidingstraject, waarvan 15 de opleiding hebben afgerond en zelfstandig achter het stuur zitten. Gemiddeld rijden deze studentchauffeurs zo’n 10 tot 15 uur per week. Dit is een resultaat van een samenwerking tussen externe partners en de ovcollega’s in Zuidoost-Brabant.
Martijn Mentink, regiodirecteur Zuidoost: “Ontzettend gaaf om te zien dat we in zo’n korte tijd zoveel studenten hebben bereikt en dat de animo er is. We hebben genoeg plaatsen op te vullen. Wanneer zij willen werken, dan kan dat. Een echte win-win, want niets is leuker dan in je eigen stad met de bus rondrijden!
Hermes geeft ook graag de ruimte aan de studentchauffeurs om hun verhaal te vertellen. Tijn, Stan en Jelle grepen deze gelegenheid aan om vol enthousiasme te vertellen over hun keuze om studentchauffeur te worden. Alvast een voorproefje: “Een vriend zag een advertentie voorbij komen om buschauffeur te worden naast je studie en vond dit wel wat voor mij. Dat bleek te kloppen! In eerste instantie vond ik het toch wel even spannend om zo’n groot voertuig te besturen, maar het went erg snel. De tijd vliegt voorbij en ik heb echt een goede CAO.”, aldus Stan van de Gevel. Ook Jelle Hak is te spreken over zijn nieuwe bijbaan: “Ik kan het andere studenten echt aanraden, het is supervet om in zo’n grote bus te rijden, daarnaast is het een uitdagend en sociaal beroep.” Lees de volledige verhalen van Tijn, Stan en Jelle op wijzijntransdev.nl.

Studenten die zich bij Hermes aanmelden doorlopen een opleidingstraject voordat zij aan de slag kunnen gaan als buschauffeur. Dit traject gaat van start met een intakegesprek en een talentscan. Daarnaast vindt een gesprek plaats met de potentieel leidinggevende. Vervolgens wordt de student ingepland voor de préopleiding. Deze bestaat uit het aanleveren van een VOG, een psychologische test, een medische keuring en een rijtest. Hierna volgt thuisstudie van de theoriemodules, de praktijklessen en de twee toetsingsmomenten in de praktijk. Bij succesvolle afronding hiervan, heeft de student zijn rijbewijs D behaald. De student is hierna in totaal nog twee dagen bezig met voertuiggewenning en het bestuderen van de O.V. module. Hierna gaat de student samen met een mentor de weg op. Na een tijdje met de mentor ritten te hebben gereden, is de student volwaardig buschauffeur. En dat tijdens zijn/haar studie.

Ook geïnteresseerd in een (bij)baan als buschauffeur bij Hermes? Bekijk dan de vacatures op Werken bij Hermes.