OVpay: het nieuwe in- en uitchecken in het OV

In het OV kun je straks overal in- en uitchecken zoals jij wilt: met je contactloze betaalpas of creditcard (ook op je mobiel) of met je vertrouwde OV-chipkaart en ticket. Zo maakt OVpay reizen zo makkelijk mogelijk. We voeren OVpay stap voor stap in. In 2023 werkt het hopelijk overal en voor iedereen!
 

Welke keuzes zijn er straks?

  • contactloze betaalpas of creditcard
  • OV-chipkaart
  • mobiel
  • treinreizen met gps
  • ticket

Proef in- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard in Lelystad

Het nieuwe in- en uitchecken in het OV is er niet van de ene op de andere dag. We doen de komende jaren op verschillende plekken proeven met de nieuwe manieren van in- en uitchecken. 10 maart 2021 start de proef In- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard in de stadsbussen van Arriva in Lelystad.

Hoe werkt het straks in Lelystad?

Betalen in de bus met je betaalpas of creditcard kan natuurlijk al bij de buschauffeur of kaartautomaat. Nu kun je dus ook in- en uitchecken met je contactloze betaalpas, creditcard, of met je mobiel. Je kunt tijdens de proef in Lelystad in- en uitchecken met:
  • de contactloze betaalpassen van ABN AMRO, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank of SNS
  • een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS)
  • een smartphone of wearable die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen of creditcards
  • een buitenlandse contactloze betaalpas of creditcard van Maestro, V PAY, Mastercard of Visa

De betaling gaat automatisch. De volgende dag staat het bedrag in je betaaloverzicht met de omschrijving NLOV. De prijs voor je reis is gelijk aan reizen met de OV-chipkaart zonder korting of abonnement.

Aan de proef in Lelystad kan iedereen meedoen. Het is niet nodig om je van tevoren aan te melden of een app te downloaden. Handig voor een spontaan dagje OV!

OVpay, denk je mee?

Met OVpay willen de OV-bedrijven het in- en uitchecken en betalen zo makkelijk mogelijk maken. Dat kunnen we niet alleen. Meld je daarom aan als OVpay Pionier. Als OVpay Pionier ben je als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en de volgende stappen. En soms vragen we je hulp, je mening of je kritische blik. Je kunt aan een proef meedoen, een poll invullen, over communicatie of bijvoorbeeld over de service meedenken. Per keer nodigen we je uit, jij kiest waar je aan meedoet.

Samenwerking

Bij OVpay zijn alle OV-bedrijven, diverse banken en creditcardmaatschappijen betrokken. Ook vindt er afstemming plaats met consumentenorganisaties en lokale en regionale overheid. Deze intensieve samenwerking levert het grootste reis- en betaalgemak op voor iedereen, overal.