OV-concessie Amstelland-Meerlanden bijna uitstootvrij

Transdev-dochteronderneming Connexxion introduceerde de afgelopen maanden 106 nieuwe elektrische bussen. Daarmee is het wagenpark in concessiegebied Amstelland-Meerlanden vrijwel uitstootvrij. In totaal rijden er nu 206 elektrische bussen in dit gebied ten zuiden van Amsterdam.

Dankzij de ingebruikname van de nieuwe bussen, afkomstig van busbouwer Ebusco, is 85% van de busvloot in Amstelland-Meerlanden uitstootvrij. Dit werd vandaag gevierd. De e-bussen die al eerder in dienstregeling waren opgenomen zijn geleverd door VDL. Dit jaar worden er ook nog vijftien dubbeldekkerbussen omgebouwd om te kunnen rijden op biodiesel.

7 miljoen liter diesel per jaar bespaard

Alle bussen werden aangeschaft met behulp van de bussenlening van Vervoerregio Amsterdam. Voor laadinfrastructuur is er een beroep gedaan op een Europese subsidie (CEFT). Bestuurder Gerard Slegers van de Vervoerregio Amsterdam noemt het belangrijk dat de aandacht voor het klimaat niet ondergesneeuwd raakt door de coronacrisis. “Wij blijven vasthouden aan onze ambitie om in 2025 volledig uitstootvrij openbaar vervoer in het gebied van de Vervoerregio te hebben. En dat gaan we halen. Wat nu in Amstelland-Meerlanden staat en rijdt geldt als inspiratie voor het kan en moet.”

Met de komst van de elektrische bussen bespaart Connexxion volgens Erik van Essen, Transdev regiodirecteur Noord-Holland, jaarlijks bijna zeven miljoen liter diesel.