Ook in heel Brabant in- en uitchecken met betaalpas mogelijk

Reizigers in heel Brabant kunnen nu ook in de bus in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard – en ook op hun mobiel. Met de introductie van OVpay in deze regio is busreizen bij Transdev-dochteronderneming Hermes en collega-vervoerder Arriva in Noord-Brabant nog makkelijker geworden.
Het OV-betalen gaat de komende jaren veranderen. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizigers bepalen straks zelf hoe zij willen betalen. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink landelijk ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.

In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Dit is in steeds meer regio’s mogelijk. Op www.ovpay.nl is een actueel overzicht terug te vinden. Voor Hermes is het een aanvulling op de reeds bestaande mogelijkheden om te reizen met de OV-chipkaart of een barcode.

Reizigers kunnen vanaf nu in- en uitchecken bij Bravo in de regio Noord-Brabant met:
  • een contactloze betaalpas of creditcard van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, SNS en ICS;
  • alle buitenlandse contactloze betaalpassen en creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;
  • een mobiele telefoon die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards;
  • en vanzelfsprekend met de bestaande OV-chipkaart en e-tickets met barcode.

Hoe werkt het?

Reizen met een bepaalpas werkt heel eenvoudig - precies hetzelfde als de OV-chipkaart: een reiziger checkt in met een contactloze betaalpas, plastic of op een mobiel – en start de reis. Bij het verlaten van de bus checkt de reiziger uit met dezelfde betaalpas. De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.

De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en in de opvolgende nacht als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving OVNL.

Even opletten: gebruik de juiste kaart

Net als bij contactloos betalen in de supermarkt, moet de reiziger één kaart voor de kaartlezer houden. Nu houden sommige reizigers hun portemonnee of telefoonhoesje met een betaalpas, creditcard en een OV-chipkaart voor de kaartlezer. Daarmee kan het gebeuren dat de reiskosten niet worden verrekend via de OV-chipkaart, maar van de bankrekening worden afgeschreven. Houd daarom bij het in- en uitchecken één en dezelfde kaart voor de kaartlezer.

Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV is beschikbaar op: www.ovpay.nl