Marieke Eyskoot nieuwe stem in het openbaar vervoer

30-04-2024
Duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot is de nieuwe ‘stem’ in de bussen van mobiliteitsbedrijf Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, Breng en Hermes. Haar stem is vanaf nu te horen in bussen rondom Amsterdam en Schiphol en op de Veluwe, en dat is nog maar het begin. Voor Marieke gaat hiermee een langgekoesterde wens in vervulling: ”Ik reis bijna altijd met het ov, en de stem die alles omroept heeft toch iets magisch.”

Marieke heeft al tientallen halteafroepen ingesproken. Ze volgt de vorige stem van Transdev op, die eind 2023 met pensioen ging. De komende jaren zal ze steeds meer reisinformatie en halteafroepen inspreken. Uiteindelijk zal haar stem in het Nederlands, Engels en Duits in alle ruim 1200 bussen, de regionale trein tussen Arnhem en Doetinchem en het autonome voertuig de ParkShuttle te horen zijn.

Marieke: “Reisinformatie omroepen in de bus of trein is natuurlijk een droombaan. Ik spits mijn oren altijd als ik in het ov zit, en sta bekend om mijn omroepimitaties. Hoe bijzonder dat ik dit nu echt ga doen, en reizigers de weg kan wijzen! En al helemaal mooi omdat mijn opa buschauffeur was bij NZH, een voorloper van Connexxion.”

Duurzaamheid

Naast onder meer (tv)presentator, dagvoorzitter, auteur en podcastmaker mag Eyskoot zich vanaf nu dus ook ‘ov-stem’ noemen. De rode draad in al haar werkzaamheden? Duurzaamheid. Marieke: “Ik werk alleen mee aan projecten of initiatieven die bijdragen aan een betere wereld. Daar past deze nieuwe rol heel goed bij. Openbaar vervoer en duurzaamheid gaan natuurlijk hand in hand.” 

De uitstoot van CO2, fijnstof en stikstofoxiden van het ov ligt per reiziger veel lager dan die van een gemiddelde auto. Als duurzame lifestyle-expert kiest Marieke er dan ook bewust voor om altijd met het openbaar vervoer te reizen: “Met de bus, de trein of de metro kom ik ook waar ik wil zijn, en draag ik een stuk minder bij aan luchtvervuiling. En dan is ook nog eens een steeds groter deel van het ov, ook bij Transdev, volledig emissievrij.”

Wie Mariekes stem nu al wil horen, kan het beste een dagje de Veluwe bezoeken. Daar roept ze al haltes om in de RRReis-bussen in de regio Veluwe Zuid. Ook heeft ze de Engelstalige omroepteksten in de Connexxion-bussen rondom Schiphol ingesproken. Maar binnen niet al te lange tijd zullen ov-reizigers door heel Nederland haar stem gaan herkennen.


Over Marieke Eyskoot
Marieke Eyskoot (1977) is de duurzame lifestyle-expert van Nederland. Als veelgevraagd (tv)presentator, spreker, dagvoorzitter en auteur zet zij slim, stijlvol, sustainable leven op de kaart. Ze presenteert o.a. bij het KRO-NCRV tv-programma BinnensteBuiten, waar ze de mooiste initiatieven op het gebied van duurzaamheid laat zien. Marieke schreef “duurzame bijbel” Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle, en lanceerde onlangs haar eigen podcast. In Dit is een goede podcast bespreekt ze met BN’ers wat je tegenkomt als je duurzamer wil leven. Marieke stond herhaaldelijk in de Trouw Duurzame 100, op TEDx, in verschillende topvrouw-lijsten, begon de beweging #SustainabilityAgainstShame en werd door Het Parool genomineerd als Amsterdammer van het Jaar. Met ruim twintig jaar ervaring is ze voor veel media de go-to-persoon over deze onderwerpen. “Zeg je duurzamer leven, dan zeg je Marieke Eyskoot.” – de Volkskrant