In- en uitchecken met je mobiel in je broekzak

Automatisch in- en uitchecken in het openbaar vervoer. Reizen zonder saldo op te hoeven laden en zonder een pasje tegen een incheckapparaat aan te hoeven houden. In Eindhoven wordt het nu al mogelijk om de mobiliteit van morgen te ervaren. In mei 2022 hebben reizigers op buslijnen 407 en 408 de primeur met ‘Be in, be out’: veilig en gemakkelijk in- en uitchecken met je mobiele telefoon in je broekzak. Dit wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen mobiliteitsbedrijf Transdev, het moederbedrijf van ov-bedrijf Hermes, platform mobyyou en Provincie Noord-Brabant.
 

Drempelloos in- en uitchecken, zonder een OV-chipkaart of betaalpas te hoeven gebruiken, wordt ook wel ‘Be in, be out’ genoemd. Dit staat op nummer 1 in de wensenlijst van reizigers, zo bleek vorig jaar uit een onderzoek van Transdev onder 4000 reizigers. ‘Be in, be out’ wordt de komende maanden uitgerold op buslijnen 407 en 408, die Station Eindhoven verbinden met de High Tech Campus. Op 6 april was de eerste testdag. Vertegenwoordigers van de Provincie, reizigersorganisaties en collega-vervoerders mochten het automatisch in- en uitchecken uitproberen. Transdev CEO Manu Lageirse: “Alle vervoerders zijn altijd bezig met innovaties waarmee we onze reizigers nog beter van dienst kunnen zijn. Binnen Transdev vinden we het belangrijk om onze kennis te delen. We gaan samen kijken of ‘Be in, be out’ in de toekomst in heel Nederland uitgerold kan worden. Zo wordt reizen met het openbaar vervoer steeds makkelijker.” 
 

Gemakkelijker veilig betalen

Transdev ontwikkelde deze service samen met mobyyou, een nieuw Nederlands service- en betaalplatform. Hun missie is om het dagelijks leven makkelijker te maken op een veilige manier. Reizigers maken gebruik van de mobyyou app om automatisch in- en uit te checken. CEO Jeroen Pietryga: ‘We beginnen inderdaad in het openbaar vervoer. Maar in algemene zin haalt mobyyou de kassa weg uit elke situatie, zowel off- als online. Daardoor hoef je bijvoorbeeld niet meer in een rij te staan, online een account aan te maken of, zoals nu in de bus, een pasje tegen een terminal aan te houden. Bovendien bepaal je zelf met wie je jouw persoonsgegevens wel of niet deelt. Dit heb je dus zelf in de hand. Zo wordt het dagelijks leven gemakkelijker en kun je overal veilig betalen. Wij zeggen zelf ook wel: geen gedoe met mobyyou.”

Provincie Noord-Brabant ondersteunt dit initiatief van Transdev en mobyyou met een subsidie. Gedeputeerde Suzanne Otters-Bruinen: “Be in, be out’ past goed bij het innovatieve en vooruitstrevende karakter van de provincie en de inspirerende samenwerking binnen Brainport Eindhoven. Het is dan ook mooi dat we deze primeur hebben en uitgerekend met de forenzen van de High Tech Campus kunnen testen.”

De komende maanden optimaliseren Transdev en mobyyou de ‘Be in, be out’ service op basis van feedback van reizigers en buschauffeurs. Naast in- en uitchecken is het al mogelijk om de stopknop in de bus te bedienen met de app. Op basis van de reacties wordt gekeken naar verdere mogelijkheden om reizigers nog beter van dienst te kunnen zijn.