Alert voor altijd - drie veteranen over hun tijd voor Transdev

24-06-2023

Zaterdag 24 juni is het Nationale Veteranendag. Ook bij Transdev werken veteranen, die trots zijn op wat zij hebben gedaan in hun tijd bij het leger. Willem van Uxem, Peter van Vugt en Maarten van Lunenburg vertellen over hun ervaringen en wat zij daarvan meenemen in hun dagelijkse werk.



Willem van Uxem: “De alertheid uit het leger houd je voor altijd”

Willem van Uxem (foto hierboven) is nu chauffeur bij Connexxion. In 1982 bestuurde hij nog heel andere voertuigen, destijds als korporaal-chauffeur in de pantserinfanterie. Tijdens zijn opleiding voor pantserinfanterie-voertuigen behaalde Willem ook zijn busrijbewijs.

Als 19-jarige werd Willem als blauwhelm uitgezonden naar Libanon. Een spannende en gevaarlijke tijd, die tot een climax kwam in de zomer van 1982. “Israël viel Libanon binnen. Boven mijn hoofd zag ik de vliegtuigen vechten.”

De oorlog gaf Willem gelukkig geen trauma, maar het heeft hem wel sterk beïnvloed: “Ik merk het nog steeds bij contact met reizigers. Ik let meer op opvallend gedrag, bijvoorbeeld reizigers die agressief zijn. De alertheid uit het leger houd je voor altijd. Omdat ik ook heb geleerd situaties te de-escaleren, kan ik ruzies goed voorkomen.”

Peter van Vugt: “Doen wat je belooft en samenwerken aan een oplossing: dat neem ik vooral mee”

Net als Willem zat Peter van Vugt (manager Damage Control, Insurance & Claim Handling) in Libanon in 1982. Op zijn 17e werkte hij daar als radiotelefonist.

“Ik beheerde de telefooncentrale van het hele gebied en verbond gebieden met elkaar. Als er geen verbinding was, moest ik op zoek naar de oorzaak en lijnen repareren.” Soms was de oorzaak onschuldiger dan gedacht: “Een vrouw had bijvoorbeeld een telefoonlijn kapotgemaakt om er een waslijn van te maken. Met mijn rugzak en tangetje ging ik dan de bergen over om alles te repareren. Als 17-jarige realiseerde ik me niet altijd hoe gevaarlijk het kon zijn.”

Na zijn dienstplicht tekende hij bij als technisch specialist. Hij werd verantwoordelijk voor de reparatie van rupsvoertuigen en conventionele voertuigen. Later maakte hij de overstap naar de mobiliteitssector. Zijn belangrijkste les? “Communicatie en de omgang met mensen. Doen wat je belooft en samenwerken aan een oplossing.”

Maarten van Lunenburg: “Niemand is belangrijker dan het team”

Ook Maarten van Lunenburg, BOA bij Service & Veiligheid op Schiphol, ging al snel in het leger. Na zijn dienstplicht volgde hij de opleiding tot onderofficier. Hij koos voor het onderdeel ‘genie’ van de landmacht. “De aannemers van de krijgsmacht: ze werken met hijskranen, bouwen bruggen of blazen ze juist op.”

Maarten ging voor de NAVO naar Bosnië in de jaren ‘90. Hij heeft zich daar goed kunnen inzetten: “Als je in een gebied bent geweest om wegen vrij te maken, dan is de burgerbevolking echt dankbaar. Ik heb het gevoel dat we iets bijzonders en goeds deden voor de bevolking daar. Daar denk ik soms aan terug, zeker als je nu kijkt naar Oekraïne.”

En de belangrijkste les uit het leger? “Niemand is belangrijker dan het team. Je moet zorgen dat het team functioneert, want in je eentje red je het niet.” Tot slot benadrukt Maarten het belang van een ander helpen: “Zorg ervoor dat je collega’s hun rol beter kunnen vervullen. Daarmee versterk je je team.”