In- en uitchecken met je betaalpas of creditcard op treinen Valleilijn Amersfoort - Ede-Wageningen

14-12-2022
Reizen met de treinen van de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen is nog makkelijker geworden. Reizigers kunnen behalve met hun OV-chipkaart, ook in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard - ook op een mobiel. In het merendeel van de regio’s is deze nieuwe betaalvorm in het OV beschikbaar. Ook de NS biedt inmiddels deze mogelijkheid, handig bij een overstap van de Valleilijn op een NS trein (of omgekeerd). 

Het OV-betalen gaat de komende jaren veranderen. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizigers bepalen straks zelf hoe ze betalen. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor steeds slimmer, steeds makkelijker. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay. Dit kan al in veel regio’s in Nederland.
In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Bij de Valleilijn werkt het als volgt: een reiziger checkt in bij de kaartlezer op het perron (op Amersfoort Centraal bij de toegangspoortjes) met een contactloze betaalpas of creditcard, plastic of op een mobiel, en start de reis. Bij het verlaten van de trein checkt de reiziger op het perron uit met dezelfde pas (in Amersfoort Centraal bij de poortjes).

Stapt de reiziger over op een NS trein bij de stations Amersfoort Centraal of Ede-Wageningen dan checkt de reiziger eerst uit bij een paaltje van de Valleilijn (Connexxion) en checkt in bij een paaltje van NS. Bij aankomst op het NS-station checkt de reiziger dan weer uit bij NS.

Makkelijk, maar wel even opletten!

Reizen met een betaalpas is heel eenvoudig: precies hetzelfde als met de OV-chipkaart. Het is belangrijk dat bij het in- en uitchecken dezelfde betaalpas of creditcard wordt gebruikt. Haal daarom de betaalpas, creditcard of OV-chipkaart uit de portemonnee of pasjeshouder (of selecteer deze op de mobiele telefoon), zodat de gewenste pas wordt gebruikt. Een betaalpas/creditcard van plastic en een mobiele versie worden als twee afzonderlijke passen gezien, ook wanneer ze zijn gekoppeld aan dezelfde bankrekening.

Hoe betaal je met OVpay?

Reizigers kunnen in- en uitchecken op de stations van de Valleilijn met:
  • een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, of SNS;
  • een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);
  • alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;
  • een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards;
  • en natuurlijk met de bestaande OV-chipkaart en barcode.

Zien wat je betaalt

De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV.

In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.

Innovatieprogramma

In- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OVpay waarin OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2024. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop.