Zero Emissie in Haarlem-IJmond

Met een ambitieus Programma van Eisen voor de nieuwe concessie Haarlem-IJmond, gaf de Provincie Noord-Holland het startsignaal voor duurzame mobiliteit in deze regio. Connexxion zette de transitie naar emissievrij OV kort na aanvang van de concessie in gang. In 2018 gingen de eerste elektrische bussen in Haarlem-IJmond de weg op. In 2020 en 2021 volgden er nog tientallen.

De elektrische bussen spelen een belangrijke rol bij het reduceren van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de leefbaarheid in deze regio. De stille en schone bussen komen het wooncomfort ten goede. Bovendien houdt een goed OV-netwerk de regio bereikbaar voor inwoners en bezoekers.

Rijden zonder spiegels, even wennen

Elektrische voertuigen zijn niet nieuw voor onze medewerkers. Maar de nieuwe Ebusco 2.2, die in september 2020 voor het eerst de weg op ging in Haarlem, is uniek. Het is de eerste bus in onze vloot die is uitgerust met camera’s in plaats van zijspiegels. Dankzij de camera’s heeft de buschauffeur ook in het donker en met slecht weer het beste zicht.

Maar rijden zonder spiegels is natuurlijk wel even wennen! Daarom worden onze medewerkers door het instructeursteam van onze Academy goed voorbereid op de komst van de nieuwe en innovatieve voertuigen. Instructeur Wouter Bianchi vertelt: “Om de chauffeurs van Haarlem-IJmond, de eerste groep die rijdt met deze nieuwe voertuigen, te laten wennen aan het rijden zonder spiegels, is er een speciale training ontwikkeld waarin de chauffeurs kennismaken met de bus. Na een theoretische kennismaking met de Ebusco 2.2, de techniek van de bus en het elektrisch rijden gaan de chauffeurs zelf de weg op in hun toekomstige voertuig. Begin september zijn we met een klein groepje van 6 chauffeurs gestart.

Ondertussen hebben mijn collega’s en ik ongeveer 36 chauffeurs training gegeven. We zijn allemaal erg enthousiast over de training, het rijgedrag en de techniek van de nieuwe bussen. De komende weken worden alle chauffeurs van Haarlem-IJmond opgeleid. Zodra de Ebusco’s ook in de naburige Connexxion-concessie Amstelland-Meerlanden worden geleverd, gaan ook de chauffeurs daar de training volgen. Uiteindelijk zorgen we er samen met Ebusco en de afdeling Techniek en Implementatie van Transdev voor dat we chauffeurs en passagiers een mooi, comfortabel, veilig en betrouwbaar vervoersmiddel kunnen bieden.”

EU-subsidie maakt dit mede mogelijk

Voor onze Zero Emission projecten is een CEF-T subsidie verkregen, wat inhoudt dat dit project o.a. met EU-financiering wordt bekostigd. Zo werken we samen aan een schonere wereld.